0722.523.785 Bd. Unirii, bloc 10 BCD, parter, camera 8, Buzău, jud. Buzău

Monumentul Național – Deceneu și Dacii

Marţi, 5 mai 2015, între Fundaţia Origini Carpatice şi sculptorul Ivan Jinaru, autorul Proiectului Naţional DECENEU ŞI DACII s-a încheiat un Protocol prin care s-au stabilit condiţiile colaborării în vederea realizării acestui Ansamblu monumental. Realizarea Proiectului se doreşte a se finaliza în cinstea aniversării Centenarului Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918. Fundaţia Origini Carpatice va susţine ridicarea acestui Ansamblu monumental. Pentru realizarea acestuia, Fundaţia Origini Carpatice a deschis Contul de subscripţie publică cu nr. RO12 BTRL RON CRT 0294040003, la Banca Transilvania, sucursala Buzău, numit generic DAŢI UN LEU PENTRU DECENEU!
Adresăm românilor de pretutindeni invitaţia de a susţine ridicarea acestui MONUMENT DE SUFLET AL NEAMULUI ROMÂNESC, prin subscrierea oricărei sume.

deceneu 2

Ca istoric, nu pot decât să mă bucur de iniţiativa Dumneavoastră, care valorifică moştenirea noastră istorică folosind forţa expresivă a artei. Proiectul mi se pare ingenios, plin de sugestii bine inspirate, mai ales c ă aruncă o punte şi spre spaţiul italic, spre Arcul lui Constantin şi spre parcurile din Roma şi Florenţa, de unde ne+au venit numele şi limba noastră romanică. Cel mai mare arheolog român din toate timpurile, Vasile Pîrvan + unul dintre părinţii spirituali ai Universităţii clujene spunea: „Îi slăvim pe daci pentru vitejia lor şi îi binecuvântăm pe romanii cuceritori, căci datorită lor ne-am născut noi, miracolul românesc”.Prin monumentul plănuit de Dumneavoastră, se realizează această „slăvire” sau glorificare, despre care vorbea marele intelectual român invocat. Felicitări şi mult succes!
Vă să primiţi asigurarea celei mai înalte consideraţii,
Academician-rector Universitatea Babeş Bolyai Cluj
Ioan Aurel Pop

Sculptorul Ivan Jinaru, excepționalul portretist al lui Mihail Eminescu, al Părintelui Arsenie Boca, și, mai recent, al Părintelui Iustin Pârvu, a conceput cel mai grandios monument înălțat acelei părți din ființa românească ce ne vine de la daci. Adică de la poporul care l-a dat pe Orfeu tracul și muzica; pe zeul Dionisos, cu tot ce înseamnă el în filosofia lui Nietzsche; pe vestiții medici evocați de Platon, care au descoperit puterea taumaturgică a sufletului și pe Deceneu – simbolul supremației spiritului asupra sclaviei materiei și dezordinii mentale. Dar și pe Burebista, simbolul prezenței dacilor în istoria antică altfel decât înlănțuiți pe columna lui Traian, ci ca acele statui mitice de care s-a umplut sculptura Romei.

Pe acești daci mitici, sculptorul Ivan Jinaru i-a copiat și adus între noi spre a străjui Columna în vârful cărei l-a așezat pe Deceneu, ca să le amintească celor de azi că dacă noi suntem „urmașii Romeiˮ prin limbă și conștiință, rămânem mereu cu ființa noastră dacică portaltoiul nu mai puțin glorios al acestei romanități.
Dimensiunea traco-dacică a putut fi la un moment dat exagerată și astfel compromisă. Dar ea rămâne alături de cea romană și fără a ignora „coloratura slavăˮ, unul din elementele sintezei magnifice numită poporul român.

Toate acestea a ținut să le dezgroape din uitarea roită maestrul Ivan Jinaru printr-o altă columnă, care să nu mai fie copia celei traiane, ci opera unui mare artist al zilelor noastre.

Dan Zamfirescu