“Semnificaţii istorice pentru azi” – 22 martie!

238: Gordian I și fiul lui, Gordian al II-lea, sunt proclamați împărați romani.
1312: La cererea regelui Franței, Filip al IV-lea cel Frumos, Papa Clement al V-lea a desființat Ordinul Templierilor, ale căror bunuri au trecut în stăpânirea regelui.
1499 – S-a născut Johannes Carion, astrolog şi istoric german.
1599 – S-a născut Anthonius Van Dyck, pictor flamand, remarcabil portretist olandez al secolului al XVII–lea; elev al lui Rubens şi stabilit, pentru o vreme în Anglia, a devenit pictorul aristrocraţiei de la Curtea lui Carol I, influenţând arta engleză a vremii; printre cele mai cunoscute lucrări ale pictorului se numără: „Încoronarea cu spini”, „Portretul lui Carol I, regele Angliei”, „Snyders şi soţia sa” (m.09.12.1641).

1611: Radu Mihnea ocupă Târgovişte, iar Gabriel Bathory a fost silit să se retragă în faţa oştirilor otomane
1788: Lupta de la Botoşani, dintre armata austriacă şi cea turcă
1809: Carol al XIII-lea îi succede lui Gustav IV Adolf la tronul Suediei.
1832 – A murit Johann Wolfgang von Goethe, poet, dramaturg şi prozator german, spirit enciclopedist, preocupat de multiple domenii ale cunoaşterii. Capodopera sa este poemul “Faust” (n.28.08.1749).

1834: Poarta numeşte cu acordul guvernului rus domnitorii celor două Principate: Alexandru Ghica în Valahia şi Mihail Sturdza în Molova
1868: S-a născut Mihail Dragomirescu, estetician, teoretician al literaturii, critic literar român
1884: Premiera, la Teatrul Național, a piesei lui Vasile Alecsandri, „Fântâna Blanduziei”, având pe afiș nume mari ale scenei românești: Constantin Nottara, Aristizza Romanescu
1948 – Rege Mihai I este primit la Casa Albă de preşedintele american Harry Truman.
1963: The Beatles lansează primul lor album Please, Please Me în Marea Britanie.
1965: Plenara C.C. al P.C.R. alege în funcția de prim-secretar al C.C. al P.C.R. pe Nicolae Ceaușescu, la propunerea lui Ion Gh. Maurer.
1969 – A murit Dwight David Eisenhower, preşedinte al SUA în perioada 1945-1952. În timpul celui de-al doilea război mondial, a avut o contribuţie decisivă la victoria împotriva Germaniei hitleriste organizînd debarcarea aliaţilor în Normandia (n.14.10.1890).