Simbolistica dacică

Simbolistica-heraldica-Armatei-Diviziei-2-Infanterie-Getica-

Simbolistica dacică

în heraldica Armatei României Diviziei 2 Infanterie „Getica”

Existenţa unei civilizaţii materiale şi spirituale înfloritoare a avut o însemnătate importantă în făurirea unei capacităţii de apărare a Daciei, încă de pe vremea lui Dromihete, învingătorul lui Lisimah, înainte de crearea primului stat dac centralizat, realizat de Burebista. Vestiţi, în lumea antică, pentru vitejia şi spiritul de sacrificiu ce îl manifestau în războaie, geto-dacii reprezintă punctul prim al unor milenii de luptă pentru apărării fiinţei naţionale a României.

Ştiinţa heraldicii, componentă importantă a istoriei, s-a dezvoltat, la noi, începând cu secolul al XIX-lea, devenind, în timp, o disciplină riguroasă, pătrunsă, încă de la crearea oştirii pământene (1830), în flamurile de luptă ale armatei.

Astăzi, activitatea de heraldică în Armata României se desfăşoară sub patronajul ministrului apărării naţionale, în acest sens fiind constituită comisia de specialitate, compusă din reprezentanţi ai structurilor militare cu putere de decizie, care analizează şi avizează orice proiect pentru instituirea şi utilizarea însemnelor, obiectelor heraldice şi a denumirilor onorifice.

Denumirile onorifice pot fi:

• nume de personalităţi militare sau civile (Muzeul Militar Naţional „Regele Ferdinand I”, Fregata „Regina Maria”, Brigada de Informaţii Militare „Mareşal Alexandru Averescu”, Brigada 8 LAROM „Alexandru Ioan Cuza”, Regimentul 52 Artilerie Mixtă „General Alexandru Tell”, Batalionul 3 Geniu „General Constantin Poenaru”);
  • localităţi sau zone geografice (Brigada 18 Mecanizată „Banat”, Brigada 10 Geniu „Dunărea de Jos”, Baza 3 Logistică Teritorială „Marea Neagră”, Centrul 88 Mentenaţă „Ardealul”, Batalionul 620 Operaţii Speciale „Băneasa – Otopeni”, Batalionul 812 Infanterie „Bistriţa” );
  • evenimente naţionale militare sau nemilitare (Brigada 282 Infanterie Mecanizată „Unirea Principatelor” ş.a.

Autor: col. Romeo Feraru, Fundaţia „Mareşal Alexandru Averescu”